Staar uzelf niet blind

Staar (cataract) is een vertroebeling van de ooglens waardoor uw zicht minder scherp wordt. Zonder behandeling kan dit tot ernstige slechtziendheid leiden.

De ooglens, die normaal helder is, bestaat uit water en eiwitten. Bij staar klonteren deze eiwitten samen, waardoor het licht niet goed door de lens valt. Hierdoor ontstaat wazig zicht. De hoofdoorzaak van staar is veroudering; de meeste mensen krijgen vroeg of laat te maken met een vertroebelde ooglens. Maar staar kan ook worden veroorzaakt door diabetes, oogziekten of langdurig medicijngebruik.

Staar begint vaak met wazig zien. Verder kunt u ook de volgende problemen met uw zicht krijgen:

Kleuren minder helder zien, dubbelzien als u met één oog kijkt en het zien van een lichtkrans om lampen of andere lichtbronnen. Het verschilt per persoon hoe snel bovenstaande klachten verergeren. Bij de één duurt het jaren, terwijl bij de ander binnen enkele maanden het gezichtsvermogen merkbaar achteruitgaat.

De enige behandeling van staar is een operatie. Tijdens deze operatie vervangt een oogarts de troebele lens door een op maat gemaakte kunstlens. Meestal wordt eerst het ene oog behandeld en enkele weken later het andere. Tegenwoordig is het echter ook mogelijk om beide ogen op dezelfde dag te laten opereren.

Twijfelt u over uw zicht? Maak dan gerust een afspraak bij Oogpassie voor een professionele oogcontrole. Zijn er opvallende veranderingen, dan kunnen wij u altijd doorsturen naar de huis- of oogarts. Vroegtijdige behandeling van staar, en andere oogziekten, draagt bij aan het behoud van uw gezichtsvermogen en kwaliteit van leven.